Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Ο Γερμανός πρόεδρος δεν γνώριζε τι έκαναν οι ναζί στην Ελλάδα

Από: http://ikypros.com/?p=3500


Μιλά με συγκίνηση για τον Κάρολο Παπούλια


ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ, ΓΙΟΑΧΙΜ ΓΚΑΟΥΚ, ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
«Ούτε εγώ γνώριζα την έκταση της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα», «έπρεπε να αναγνωριστεί η αδικία προς τους Έλληνες», δήλωσε ο Γερμανός πρόεδρος.
Ως εκπρόσωπος «μιας νέας, αλληλέγγυας Γερμανίας» επισκέφθηκε την Ελλάδα και ζήτησε συγγνώμη για τις θηριωδίες των προγόνων του, δήλωσε ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ, σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και μίλησε με ιδιαίτερο σεβασμό για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
«Τώρα κάποιοι Έλληνες φαντάζονται την αλληλεγγύη διαφορετικά από ό,τι άλλοι ή από ό,τι εμείς. Πρώτα από όλα, όμως, το θέμα αφορά την αδικία που τους έχει γίνει. Το να αναγνωριστεί από κεντρικό γερμανικό αξίωμα και να ειπωθεί: “αυτό ήταν μια αθλιότατη αδικία. Και σας ζητώ συγγνώμη, στο όνομα του έθνους μου”. Αυτός δεν είναι εύκολος δρόμος, αλλά εάν δεν τον διανύσουμε, θα ήταν το ίδιο σαν να ήμασταν ένας λαός που δεν μιλάει για την ίδια τη δική του ενοχή. Και μάθαμε ότι κάπως μπορούμε και να απελευθερωθούμε, ότι είναι μια διαφορετική αντίληψη για τον εαυτό σου, όταν δεν αποφεύγεις την ευθύνη σου, αλλά τη συζητάς και προσπαθείς να επανορθώσεις αυτό το οποίο πρέπει να επανορθωθεί» δήλωσε ο κ. Γκάουκ και αναφέρθηκε εκτενώς στην εμπειρία του στους Λιγκιάδες και στη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.
«Το πιο συγκινητικό δεν βγήκε στα ΜΜΕ. Στεκόμουν δίπλα σε έναν άνδρα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Παπούλια και τη σύζυγό του κι εκείνος ήταν, ως νεαρός, αντάρτης. Ήταν αντιστασιακός. Και εκείνος στεκόταν δίπλα μου γεμάτος εμπιστοσύνη, διότι αισθανόταν ότι μου ήταν ειλικρινά σοβαρό, ότι δεν έκανα σόου» ανέφερε και διευκρίνισε ότι αν και ο ίδιος δεν φέρει ευθύνη, καθώς ήταν μόλις πέντε ετών στο τέλος του πολέμου, αισθάνεται κοντά στην ευθύνη των προγόνων του. «Και αυτό πρέπει να το δείξω όταν πηγαίνω σε αυτούς τους τόπους. Και αυτό που μου είπε, τα αισθήματα τα οποία μου έδειξε εκείνος ο οποίος επρόκειτο να του αφαιρεθεί το δικαίωμα στη ζωή από τους προγόνους μου, ήταν τόσο υπέροχο και μεγαλειώδες. Σε τέτοιες περιπτώσεις αισθάνεσαι ότι κάτι σαν συγχώρεση είναι εφικτό» πρόσθεσε, για να συνεχίσει: «Δίπλα σε αυτό υπάρχουν άνθρωποι για τους οποίους αυτό είναι λιγότερο εύκολο και οι οποίοι βρίσκονται, πιθανόν, σε έναν διαρκή θυμό και μπορεί να λένε ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτοί λογαριασμοί. Και υπάρχουν. Και γνώριζα πολύ καλά ότι αυτό θα το συναντούσα στην Ελλάδα».
Ο κ. Γκάουκ αναφέρθηκε ακόμη στη συνάντηση που είχε με μέλη της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων και στη συγκίνηση που ένιωσε με τους επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος. «Συζητήσαμε …μπορέσαμε να αγκαλιαστούμε και ήμουν τόσο ευτυχής που πήγα εκεί ως εκπρόσωπος μιας νέας Γερμανίας, μιας αλληλέγγυας Γερμανίας» τόνισε.
Ο Γερμανός Πρόεδρος επισήμανε ακόμη ότι πριν από την επίσκεψή του στην Ελλάδα ανέτρεξε στη βιβλιογραφία, για να συνειδητοποιήσει ότι στη Γερμανία δεν είναι γνωστή η έκταση της θηριωδίας των ναζί στην Ελλάδα. Παραδέχθηκε μάλιστα ότι ο ίδιος δεν γνώριζε για τους Λιγκιάδες, παρότι, όπως είπε, έχει ασχοληθεί εντατικά με τη γερμανική ιστορία. «Κι εγώ ήμουν, ξέρετε, επί οκτώ χρόνια Πρόεδρος ενός Συλλόγου “εναντίον τού να ξεχνά κανείς τη Δημοκρατία” όπου εργάστηκαν πάρα πολλοί άνθρωποι. Γνωρίζω και όρους, όπως «Δίστομο», όπου θέρισε η Βέρμαχτ ή τα Ες Ες. Γνωρίζω ακτιβιστές που πηγαίνουν εκεί και κάνουν δουλειά συμφιλίωσης. Αλλά όλη η έκταση δεν ήταν γνωστή ούτε σε εμένα. Και εγώ είμαι κανονικά ένας “ειδικός” για το παρελθόν» κατέληξε ο Γιοάχιμ Γκάουκ.
Πηγή: newpost.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *